Tak jak se Vám líbím ?….. a nutno podotknout, že není vůbec problém nějakého mého bráchu co by „vhodný model“ na pózování před fotoaparátem v Praze 12 najít. Stačí totiž vyjít před dům každého z Vás.

vykaly1

Momentální stav je v otázce psích výkalů na chodnících celé Prahy 12 opravdu otřesný a přesvědčujeme se o tom dnes a denně při cestě do zaměstnání, na nákup či s dětmi do školky. Neutěšený stav a bezohlednost chovatelů psů již nemohla déle snášet naše čtenářka a poslala na naši redakci e-mail, který Vám v trochu zkrácené verzi předkládáme :

Dobrý den
Píši Vám ohl.  problému, který je naléhavý, nicméně není ze strany městské části (resp. Městské policie) moc řešen. Jde o všudypřítomné psími výkaly. Řada bezohledných majtelů psů po svých miláčcích neuklízí, a to nazvdory tomu, že jsou případně k dispozici sáčky a speciální odpadkové koše (což se zase musí uznat).
Bydlíme na sídlišti Na Beránku a každé ráno vodím děti do školky po pěší cestě vedoucí za DDM a MŠ Montessori, ústící na přechod přes ul. Pertoldovu. Na této cestě a kolem ní je kažé ráno nová nadílka psích „h…“ pardon: ….výkalů.  A stejné je to po celém sídlišti ….jedním slovem, je to opravdu HNUS !!
Nejsem zdaleka jediná, kdo nechápe proč s tím městská část něco nedělá…..proč rázně nezakročí?!?
Kdo si pořizuje psa, musí se o něj také řádně starat – o k tomu patří samozřejmě i to, aby po něm uklízel. Kdo to není ochoten dělat, nemůže prostě psa mít, tečka. Když mám miminko/batole, také ho musím přebalovat, to k tomu prostě patří – nemůžu jeho pokakané plínky rozhazovat po sídlišti !
Proč mají řádní občané trpět chováním této bezhohledné, asociální menšiny, která po svých psech neuklízí ? Kdyby Mětská policie udělala pár „zátahů“ (stejně jako za „bukem číhá“ na špatně parkující řidiče ) a pokutovala je, myslím že by si to řada z nich přece jen časem rozmyslela… Jinak to podle mě nepůjde – u takových lidí apelovat na morálku, ohleduplnost, zodpovědnost asi nemá moc smysl….. musí to pocítit jinak.
Nevím ale, co tomu ze strany městské časti resp. policie brání?  Mětská policie je tu takřka za rohem a přesto jsem ji na zmíněné cestě viděla snad jen jednou za 5 let,  jak někoho oslovila, popř. pokutovala. Přitom kdyby tu strážnící chodili pravidelně a tyto bezohledné „pejskaře“ nekompromisně pokutovali, vybrali by za krátký čas slušnou částku, která by se městu utčitě hodila. Zároveň by to byl signál pro všechny, že TAKHLE UŽ NE !

Děkuji předem a zůstávám
S pozdravem,
čtenářka Modřanských novin

Reakce zastupitelky ze „Změny pro Prahu 12“, paní Daniely Rázkové :

Srdečně Vás zdravím a děkuji za příspěvek, který rezonuje s tím, co prosazují lidé kolem Modřanských novin a zastupitelský klub Změna pro Prahu 12.

Mohu Vás ujistit, že na dalším jednání zastupitelstva 16.2.2010 upozorním na Váš podnět a budu žádat kompetentní radní, aby se problému věnovali. V tomto volebním období je náš klub v opozici, takže nemůže výkonnou mocí prosadit potřebné kroky, které navrhujete, nicméně i náš hlas 7 zastupitelů má určitou sílu, která může tlačit na vyřešení dlouholetého nešvaru, kterému se radnice – vedená od roku 1994 starostou Hánou – točí zády .
Na začátku 90. let jsem vedla redakci radničních Modřanských novin a toto téma jsme tam nesčetněkrát otevřeli a doufali, že politická reprezentace bude prosazovat Vámi zmíněné možnosti řešení od postihů až po úklid psích exkrementů, a to placeným uklízečem vybaveným mobilním luxem na speciální motorce.
Výhledově vidím šanci v letošních volbách, kdy rozhodně čistota města bude jednou z priorit volebního uskupení Změny pro Prahu 12.
Potěšilo by nás, kdybyste s námi spolupracovala O aktivní lidi je vždy nouze.

S úctou Daniela Rázková,