Komunální volby jsou za námi a tím pádem skončil ten jediný den, kdy nás všechny „naši komunální politici“ potřebují. Jaký ale bude obraz nové radnice po volbách na jejich výsledku asi zas tak moc nezáleží. Stačí se podívat, jak dopadla po volbách v roce 2006 Praha 5 se svým „samozvaným“ starostou Jančíkem, jehož jméno a nepřehlédnutelnou vizáž zná celá Česká republika.

V tomto okamžiku si zcela záměrně musím položit otázku, zda se i na radnici Prahy 12 nebude na nadcházející volební období 2010-2014 opakovat identický scénář z Prahy 5 tzn., jestli také obyvatélé Prahy 12 nebudou mít „svého Jančíka“ v podobě starosty Petra Hány. Jak je známo, Petr Hána je nejdéle působící starosta Prahy 12 a se svým křeslem opravdu bytostně srostl. Ze všeho nejzajímavější je, že se tento člověk umístil v těchto posledních komunálních volbách podle preferenčních hlasů na předposledním místě z 8 zvolených zastupitelů. Propadl se dokonce ze své pozice „lídra kandidátky“, což je samo o sobě „opravdu velké umění“. Samotní voliči ODS tak jednoznačně ukázali, koho už na radnici raději nechtějí vidět ……. a mimochodem,… myslím si, že podobný vzkaz dostali další dva stávající zastupitelé za ODS, Zlatuše Rybářová a Tomáš Grulich. Ačkoliv i oni byli na čelních místech kandidátky, získanými preferenčními hlasy moc nepřesvědčují.

ods_2010

Obr. 1  Množství preferenčních hlasů pro jednotlivé nové zastupitele ODS 

 Zároveň je doslova zarážející, že i sám premiér a předseda ODS Petr Nečas vysloveně uvádí Prahu 12 na povolební tiskové konferenci ODS jako městskou část, kde voliči dali jasný signál doposud vládnoucí ODS potažmo jejím představitelům v daném regionu, jak jsou s jejich prací pro městskou část a pro občany spokojeni a jaké jim vystavují vysvědčení. 

Videozáznam z brífingu ODS najdete ZDE

Dovedu si živě představit současná „povolební koaliční jednání“ a usilovné snahy Petra Hány „za každou cenu“ si udržet své křeslo a držet se moci jako klíště, bez ohledu na jasný signál od voličů !

 A jaké je nové rozložení „politických sil“ v zastupitelstvu Prahy 12 na období 2010 – 2014 ?  Počty mandátů, resp. získaná procenta hlasů pro jednotlivé volební strany a hnutí je následující :

mandaty-zastupitelstva_tabulka_2010

Obr. 2 Rozdělení mandátů pro zastupitelstvo na volební období 2010 – 2014

mandaty-zastupitelstva_2010

Obr. 3 Grafické znázornění rozložení sil v zastupitelstvu MČ Prahy 12