Modřanští obyvatelé,

Jsa obyvatelem Městské části Praha 12 a jmenovitě Modřan, sleduji dění v této oblasti a musím říci, že se mi zde docela líbí. Život zde plyne poměrně pokojně a člověk již přivykl sídlištnímu stylu bydlení. Služby jsou zde poměrně dobré a tak jako průměrný občan si nemám na co stěžovat.
Nedávno jsem však hovořil s jedním známým, který je zaměstnán u Městské policie a vcelku mne pobavil jeho pohled na zdejší obyvatele o nichž jsem doposud smýšlel jen v dobrém a nenapadlo mne co se zde všechno může dít. Připouštím, že známý mi vyprávěl pouze zajímavé historky aniž by někoho konkrétně uváděl a citoval a to – jak sám říkal – „S ohledem na povinnost zachovat mlčenlivost danou zákonem.“ Mezi zajímavé historky patřily příběhy o nahánění skotu, koní, lovu hadů a další zvířeny. Zde mne nejvíce pobavila historka, kdy jakýsi občan požadoval odchycení poštolky, která usedla na balkon. Z mého pohledu se divím, proč tento občan volal na policii. Ptáci občas přeci jenom na balkon usednou což považuji za naprosto normální. Pak také příběh o občanovi, který oznámil, že jeho oděv znečistil nějaký větší pták sedící na okně panelového domu – jen těžko si mohu představit, jak strážníci odchytávají ptactvo a vyžadují po něm náhradu škody za znečištěný oděv. Osobně mi to přijde, slušně řečeno velice úsměvné. Mezi další historky zařadil můj známý i příběh o paní, která sledující navigaci GPS, zajela do polí na Točné, ale když jsem nedávno sledoval zprávy v televizi, viděl jsem další takový případ a domnívám se, že se jedná jen o výjimky, neboť sledovat slepě navigaci a jet do polí, když jedu po silničním obchvatu, je na hranici zdravého rozumu. Další historky patřily také spíše do komických oblastí a tak nám večerní posezení velice rychle plynulo.
Co mne však zarazilo a přivedlo do rozpaků je fakt, že modřanští obyvatelé zřejmě nemají paměť na telefonní čísla. Z kamarádova vyprávění jsem postřehl zajímavý fakt. Občané poměrně často volají špatná čísla, nebo to dělají schválně? Na telefonu Městské policie se prý minimálně jednou týdně ozve hlášení o požáru, nebo o zraněných osobách. Každý normální člověk ví, že pokud někde hoří, tak se oheň musí uhasit. Už jenom to slovo uhasit dovede člověka k tomu, kdo je pro tuto činnost vybaven – logicky hasiči, kteří ovšem mají linku 150 a nikoliv 156 či přímé tel č. na služebnu MP. Také v případě zraněné osoby funguje jiná složka, kterou je Rychlá záchranná služba – zkrácené RZS, která má linku 155. Není mi jasné, co tím obyvatelé městské části sledují. Vždyť pokud zavolají na služebnu MP, tak strážníci musí na místo vyjet a odtud přivolat příslušnou složku, neboť nejsou vybaveni ani hasícími prostředky a ani prostředky pro záchranu lidského života. Z toho důvodu zde dochází k poměrně velkému časovému prodlení v okamžiku, kdy může jít o vteřiny. Pokud vznikají jen škody na majetku, tak je to ještě poměrně ten lepší případ, ale v případě záchrany lidského života je to neodpustitelné. Lide modřanský prober se – volám, když Vám bude hořet dům, tak volejte hasiče a nikoliv policii, tak docílíte toho, že Vám dům shoří nad hlavou než přijedou hasiči, kteří by tam mohli být při přímém zavolání o mnoho minut dříve. Pokud Ti člověče bude špatně, tak si raději zavolej sanitku, ti vědí jak Ti pomoci, když ti bude ouvej. Vím, že mnoho lidí bude i na strážníky nadávat, ale všimněte si, že většinou nadávají ti, kteří byli nějakým způsobem sankcionováni za nějaké nedodržení platné právní normy a slušní lidé jsou naopak rádi, že mají své strážníky, kteří pomáhají, např. při rušení nočního klidu i při odhalování a chytání pachatelů trestné činnosti. Prosím tedy ty, kteří nadávají na strážníky, aby se takříkajíc „Chytli za nos.“ a sáhli si do svědomí. Ani strážník MP to nemá jednoduché a musí poslouchat nařízení nadřízených a dbát platných zákonů.
Osobně pevně věřím, že až budu zase s kamarádem hovořit, již mne nebude podobnými informacemi oblažovat a že zdejší lid si uvědomí, proč máme Hasiče, Sanitky a poruchové služby v případech např. prasklého vodovodního potrubí.

Rád si přečtu Vaše názory na adrese modranskysemikh@centrum.cz

RS