K 1.1. 2013 vstoupila v platnost novela zákona o DPH, kterou stát přenáší svoji neschopnost za výběr daní na slušné podnikatele ! Co tato novela zákona podnikatelům přináší ?

V §106a je nově zaveden institut „nespolehlivého plátce DPH“ a v §109 trest pro všechny, kteří od neplatičů DPH odebírají zboží nebo služby. Pokud tedy bude podnikatelský subjekt uveden v rejstříku nespolehlivého plátce vedeném u Ministerstva financí ČR a tento nezaplatí DPH z dané obchodní transakce, přebírá druhý subjekt odpovědnost za něho daň z přidané hodnoty uhradit.

Podnikatelský subjekt již dnes musí kontrolovat, zda neobchoduje se subjektem v insolvenci a díky tomuto zákonu musí navíc kontrolovat i seznam nespolehlivých plátců DPH.

Nespolehlivý plátce DPH je pro stát dlouhodobě černou můrou, a to zejména v řetězení neplacení DPH u pohoných hmot. Novelo zákona se bude jednat o trest pro všechny ty, kteří si neověří na internetu u Ministerstva financí ČR, zda neobchodují s nespolehlivým plátcem DPH. V takovém případě nastane to, že stát místo toho aby konal sám, přenese odpovědnost za placení na třetí osobu. Stát není schopen vybrat svou daň, tak si ji vybere z poctivých plátců. Tímto se jedná o další administrativní zátěž podnikatelů, namísto „líbivých“ slov vlády o podpoře podnikatelů a omezování jejich byrokratické zátěže.

Podkladem k napsání článku je dopis prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela, MBA členům Hospodářské komory ČR.