Koalice v Praze 12 se v úterý večer de facto rozpadla. TOP 09 a ODS prosadila rozpočet proti vůli svého koaličního partnera Změna pro Prahu 12, a to za pomoci tří hlasů zastupitelů za KSČM. Pozoruhodné na tom je, že TOP 09 a ODS minulé koalici vyčítaly podporu KSČM do té míry, že kvůli tomu založili web „Proti rudé radnici“.

V úterý večer TOP 09 a ODS hlasy KSČM umlčely námitky Změny pro Prahu 12. Změna požadovala politickou diskusi o dlouhodobém financování činnosti městské části Prahy 12 a na základě jejího výsledku dlouhodobé koncepční rozpočty. Tento postoj byl však dosavadními koaličními partnery spolu s komunisty přehlasován.

Protože tím vyvrcholilo nerespektování práva veta vyplývající z koaliční smlouvy ze strany TOP 09 a ODS, v úterý večer již druhá koalice na Praze 12 v tomto volebním období fakticky skončila.

Změna pro Prahu 12 od počátku svého působení v radě MČ prosazuje dlouhodobou koncepci nakládání s obecním majetkem, aby se Praha 12 postavila na vlastní nohy. Prosazuje například koncepci výstavby nové radnice na zelené louce, namísto nesmyslné přestavby obchodního domu Prior na radnici. Prior chce Změna pro Prahu 12 využít komerčně, odhadovaná výše příjmů do pokladny městské části je ve výši 20 až 30 milionů korun ročně. Namísto toho ODS dlouhodobě blokuje Prior pouze pro přestavbu na radnici. Od roku 2004 tak obchodní dům leží ladem a městská část přišla až o 200 milionů korun.

Zástupci politické rady Změny pro Prahu 12 – což je koalice politických stran Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (dále jen KDU-ČSL) a Strana zelených (dále jen SZ), Strana zdravého rozumu a Klub angažovaných nestraníků (dále jen KAN), Česká pirátská strana (dále jen ČPS), Konzervativní strana – se jednomyslně rozhodli, aby Změna pro Prahu 12 za těchto okolností z koalice vystoupila.