Mám pro vás tři dobré zprávy. Postarala jsem se jako starostka o to, aby v naší městské části vydržela nulová tolerance k hracím automatům. Pomohla jsem uchránit zelenou louku v Komořanech u Šabatky před nedomyšlenou zástavbou bez potřebné infrastruktury. A do třetice jsme vrátili do hry možnost, že Praha 12 bude na městský okruh napojena novým mostem z Modřan do Lahoviček.

Nebylo vůbec jednoduché se na tom dohodnout. Koalice s sebou přináší riziko, že se nakonec vůbec nedohodnete na tom správném řešení, které bude přijatelné pro všechny partnery v koalici. Čím je koalice širší, tím je riziko větší. Každý z vás to vidí, když sledujete vládu, magistrát i co se děje bezprostředně okolo vás a zavítáte na jednání zastupitelstva.

Na radnici jsem zažila tři různé koalice. Ta současná je podle mě zatím nejlepší. Byť se neshodneme na řadě věcí a v radě si občas přiznáme, že to spolu nemáme jednoduché. Ale když se nakonec shodneme, poděkujeme si a chlapi ještě zažertují, že „se milují“, protože přece právě zažehnali další krizi. Červen byl pro koalici na radnici Prahy 12 náročný víc než dost. Ať už šlo o spor o hazard, žádost developera Central Group o změnu územního plánu v Komořanech, tak o napojení Prahy 12 na okruh, což bylo vůbec nejtěžší. Nakonec jsme se v koalici shodli, že žádné hrací automaty v Praze 12 nechceme a ty poslední tři herny, které tu zatím máme, zmizí, až to potvrdí i ministerstvo financí.

V Komořanech jsme přerušili změnu územního plánu na louce u Šabatky. Nebylo možné na ni pustit projekt, který myslel jen na nové domy, bez toho, aby se myslelo na dopravní obslužnost a splnění hlukových limitů. Bylo přitom zajímavé sledovat zastupitele ODS, dosavadní mohutné podporovatele developerů, jak najednou i oni z lavic opozice volali po zachování zeleně u Šabatky.

Ohledně napojení Prahy 12 na okruh jsme schválili pokračování projektové přípravy varianty podél Vltavy. To odmítají majitelé pozemků, po kterých by silnice vedla, a ti, jimž by vedla blízko jejich domu. Doporučili jsme magistrátu, aby připravil územní rozhodnutí i pro variantu mostu z Modřan do Lahoviček, která také vyhověla při posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Vést silnici kolem Vltavy by znamenalo nejprve vyvlastnit přibližně sto lidí a firem. Sdružení občanů Prahy 12 pro tento případ navrhlo vést silnici tubusem. Úředníci magistrátu to odmítli, přestože tuto možnost také podpořila rada Prahy 12. Kdyby teď variantu podél řeky úplně ze stolu shodil soud, máme tedy v záloze mostní variantu.

Přeji vám všem krásné a pohodové léto a ať alespoň na chvíli vypadnete z každodenní rutiny. Užívejte si prázdniny.

Daniela Rázková, starostka Prahy 12 (Noviny Prahy 12 červenec – srpen 2015)