Projekt obytného souboru Nad Modřanskou roklí společnosti Central Group vadil místním obyvatelům od začátku – ne tak tehdejšímu vedení radnice… Mezi výhrady lidí z Bytového družstva Papírníkova, spolku Na Obzoru a SVJ Papírníkova čp. 608 – 619 patřil i fakt, že investor zrušil více než 400 parkovacích stání. A tak na něho podali několik žalob.

Situace působila zcela beznadějně, protože ani přes tyto žaloby se stavbě nepodařilo zabránit, když bylo před dvěma lety dodatečně vydáno pravomocné povolení rozestavěných staveb F, G, H a I. Řešením tak už dnes mohl být jedině kompromis. Usnesení o vícestranné dohodě v této věci, které Rada MČ přijala 17. srpna, tedy představuje opravdový úspěch. Výsledkem je závazek Central Group zbudovat 133 veřejných parkovacích stání v ulicích Papírníkova, Machuldova a Pavlíkova, a dále i 4 kontejnerová stání pro 9 kontejnerů pro komunální odpad pro SVJ Papírníkova čp. 608 – 619. Nesplnění závazků přitom podléhá pokutám v celkové výši 4 miliony korun. Central Group se rovněž zavázal i k další kompenzaci ve prospěch SVJ za újmy, které sdružení stavbou utrpělo.

„Je pro mě velkou satisfakcí, že se nám tuhle kauzu, zděděnou z dob, kdy na radnici vládla ODS, podařilo úspěšně dovést do konce. Psala jsem už před více než dvěma lety v Modřanských novinách, že se s kolegy ze Změny snažíme dotlačit ODS a TOP 09 k razantnějšímu řešení, kdy by městská část byla účastníkem jednání a prosadila dohodu developera s občany, přijatelnou pro obě strany. Podařilo se to ovšem až nyní společně s ANO a ČSSD,“ komentovala situaci starostka Rázková.

(ih) Noviny Prahy 12, září 2015