Jednou z priorit městské části je odkanalizování Točné formou lokální čistírny odpadních vod. V minulosti již bylo rozhodnuto vyřešit problém přestavbou soukromé čistírny odpadních vod (ČOV) na severozápadním okraji Točné. Bohužel k odprodeji této čističky i přes veškerou snahu městské části nedošlo pro nesouhlas jednoho z členů bytového družstva, které ji vlastní.

Radnice proto hledala pro čističku náhradní umístění. Našla je na pozemku parc. č. 396/33 v k. ú. Točná při ulici Starý Lis. Návrh odpovídá jedné z původních variant ze studie společnosti Sweco Hydroprojekt a.s. s tím, že místo finančně náročného vypouštění vod z ČOV spadištěm do Břežanského potoka je nově navrhováno již prověřené vypouštění přečištěných vod z ČOV do bezejmenného přítoku Břežanského potoka.

„Protože pozemek je ve vlastnictví hl. m. Prahy a ve správě naší městské části, odpadá problém s jeho vykupováním. Bez velkých úprav lze rovněž využít již zhotovenou projektovou dokumentaci stokové sítě v Točné. K další úspoře finančních prostředků dojde i díky tomu, že nebude potřeba vykupovat pozemek a zařízení stávající soukromé čističky a odpadnou i náklady na ekologickou likvidaci jejího zařízení včetně části původní kanalizace. Možnost výhledově přepojit stokovou síť na budoucí centrální systém přitom zůstane zachována,“ vypočítává výhody této varianty místostarostka Rázková, která se problému dlouhodobě s velkým nasazením věnuje.

Dodejme, že po připojení Točné na centrální stoku A2 bude lokální čistička odpadních vod odstraněna. Připomeňme rovněž, že veškeré dosavadní náklady, spojené s projektem, byly uhrazeny z finančních prostředků, které městské části po dohodě s pražskou radní RNDr. Janou Plamínkovou poskytl odbor technické vybavenosti MHMP.

Ivana Hudcová, Noviny Prahy 12 březen 2017