Praha 27. února (ČTK) – Praha 12 bude letos hospodařit se schodkovým rozpočtem, který počítá s dvojnásobnými výdaji proti příjmům. Zastupitelé městské části dnes schválili rozpočet na tento rok s příjmy 482,9 milionu a výdaji 955,9 milionu korun. Schodek 473 milionů korun bude radnice financovat z vlastních zdrojů.

Kvůli výši výdajů opozice návrh rozpočtu kritizovala. Z částky na výdaje radnice vynaloží 615,2 milionu korun na investice. Mezi největší výdaje patří stavba nové radnice, na kterou je určeno 236 milionů korun, 61,1 milionu korun radnice investuje do mateřských škol, 22,3 milionu do základních škol a 53,5 milionu do péče o vzhled městské části a veřejné zeleně. Na chod městské části počítá s výdaji 340,6 milionu korun. V minulých letech modřanská radnice hospodařila s výrazně nižšími výdaji. Rozpočet na minulý rok počítal s výdaji 686,8 milionu korun a příjmy 365,7 milionu. Na rok 2017 měla městská část schválený vyrovnaný rozpočet s příjmy a výdaji 449 milionů korun. Výrazný rozdíl ve srovnání s rozpočtem na letošní rok kritizovala opozice. „Překračujeme svoje možnosti,“ řekla k návrhu bývalá starostka Daniela Rázková (KDU-ČSL/Změny pro Prahu 12) s tím, že miliarda výdajů není krytá. Navrhla proto usnesení na neschválení deficitního rozpočtu, který podle ní Prahu 12 zadluží. Toto usnesení nezískalo dostatečnou podporu zastupitelů.

Po loňských volbách sestavili v Praze 12 koalici ODS, TOP 09 a Piráti, kteří kandidovali se Zelenými. V opozici skončilo ANO, sdružení komunistů a nezávislých kandidátů Občané dvanáctky a uskupení složené z KDU-ČSL, STAN, Konzervativní strany a nezávislých Změna pro Prahu 12. Praha 12, kde žije zhruba 56.250 obyvatel, je na jihu hlavního města. Městská část zahrnuje celá katastrální území Cholupic, Kamýku, Komořan, Modřan a Točné.