Zástupci Změny pro Prahu 12 uspořádali v pondělí 26. 3. 2018 veřejnou diskusi v Modřanském Biografu. Desítky občanů z Modřan a dalších částí Prahy 12, včetně zástupců jednotlivých občanských spolků a petičních sdružení, zde diskutovaly o problému zahušťování obytné zástavby, nedostatečné občanské vybavenosti či likvidaci komunitního centra K Dolům, kterou připravilo současné vedení radnice.  Speciálním hostem večera pak byl známý písničkář Jiří Dědeček. Daniela Rázková v diskusi například upozornila na to, že se na Praze 12 nyní chystá realizace více než 7 000 bytů, což by v horizontu 10-15 let znamenalo nárůst  obyvatel  v naší městské části o  více než 20 000, se všemi problémy, které tento strmý nárůst počtu obyvatel přináší. Představitelé Změny pro Prahu 12 přitom diskutující vyzvali, aby se nebáli zapojovat do veřejného dění, samotní občané mají možnosti, jak formou  občanských spolků, petic  a dalších forem ovlivnit budoucí směřování a výstavbu na Praze 12 a Změna pro Prahu 12 udělá vše pro to, aby jim v tom pomohla. Tato diskuse je první z řady podobných setkání s občany, které Změna pro Prahu 12 připravuje.

Obr.1 : Veřejné debaty v Modřanském Biografu se účastnilo hodně občanů Prahy 12

Současné vedení radnice „prý nic moc nedělá“. Směrem ke Změně pro Prahu 12 to však není pravda. Radní za ČSSD a Hnutí ANO vynaložili skutečně mimořádné úsilí na to, aby pokud možno zmařili Změně pro Prahu 12 setkání s občany 26. března v Modřanském biografu a aby současně znemožnili zastupitelům ze Změny účastnit se březnového zasedání zastupitelstva. To jsou totiž skutečné důvody, pro které bylo změněno datum zasedání zastupitelstva Prahy 12 z dlouho dopředu plánovaného 15. března tak, aby se krylo s akcí v kině.

Menšinová radniční koalice tak zabila vícero much jednou ranou: Především zkomplikovala účast na setkání v kině aktivním občanům, kteří by měli zájem dorazit na obě akce. Bylo totiž žádoucí omezit jak počet těch, kteří přijdou na diskusi se Změnou (nejen) o developerských projektech na Praze 12, tak i minimalizovat množství občanů, přítomných na zasedání zastupitelstva, a tím minimalizovat i veřejnou kontrolu.

Obr.2 : Zastupitelé ze Změny pro Prahu 12 diskutují s občany

Co však bylo hlavní… Na veřejné setkání do kina museli dorazit všichni zastupitelé za Změnu pro Prahu 12, a nemohli tudíž hlasovat na zasedání zastupitelstva. A jako by nebylo dost na účelově změněném termínu, vedení radnice se pokusilo navrch ještě i mást veřejnost sdělením na facebookové stránce městské části, když pět dnů předem zveřejnilo informaci, že se v kině 26. března žádná akce nekoná.

Vedle těchto informací by však nemělo zapadnout jedno důležité zjištění – že zatímco na zastupitelstvu probíhala bouřlivá jednání, setkání s občany v kině ukázalo, že i nad závažnými problémy a jejich možnostmi řešení může vzniknout příjemná a kultivovaná debata.

Obr.3 : Akce se účastnil i známý písničkář Jiří Dědeček

Součástí veřejné diskuse s občany bylo i promítnutí komentované prezentace.

Tuto prezentaci naleznete v naší „E-Knihovně„, která je součástí těchto webových stránek nebo si ji můžete ve formátu PDF stáhnout přímo ZDE : (5,18 MB).